Tuesday, December 15, 2015

Македонија е поделена на три лозарски реони и тоа:
1) Пчинско - осоговски реон
2) Пелагониско - полошки
3) Повардарски реон.
Овие гореспомеанити реони, се поделени на 16 виногорија.
Сите три реони се карактеризираат со специвично климатско - почвени услови, кои се предуслов за сортиментот на при подигање на лозови насади.
Генерално во повардарскиот регион (каде што спаѓа и Струмица ) климатско - почвени услови се погодни за одгледување на трпрзни сорти и сорти за одгледување на црвено вино, додека принско осоговскиот, и пелагониско - полошкиот реон за одгледување сорти за производство на бели вина. Производството во лизарските реони и виногорја е со различен интензитет. Тиквешкото виногорје е  главен произведител на винско грозје и вино во Македонија.По него, следат гевгелиско - валандовско виногорје, скопското виногорје, велешкото виногорје, и Струмичко - радовишкото виногорје.
Во 2007 било одгледувано земја од 21,312 ha , за разлика од 1997 кога било намалено за 24%, во 1997 било земја лозје 27,077 хектари.
За добивање на вино се садат сорти за бело вино и сорти за црвено вино. Од белите вина најзастапени сe: Смедеревката, Шардоне, Жилавка, Италјански ризлинг, Рајнски ризлинг, Белан и др. За Црно вино најзастапени се: Вранац, Каберне, Мерло, Совињон, Црн бургундец .
Од трпезните сорти најзастапени се: Афус али, Кардинал, Хамбург мускат, Бело зимско.
Во 1997 се произведени во Македонија 258,360 тони грозје, додека во 2007 паднало на 209,701.
За успешно и стабилно лозарство и винарство во иднина, неопходно е да се изврши климатско зонирање и правилен распоред на сортите според лозарските едини. Потребно е воведување инфицирани системи на одгледување и интинзитивен индустриски карактер на прозводството. Посебно внимание да се посвети на зголемуваањето на површините за трпезно грозје, со воведување стандарди за квалитет и центри за пакување.

No comments:

Post a Comment